Owner! Posts Them Follow Dash



The Journey
The Journey;

Ahlan wa Sahlan!


Assalamualaikum, Hello and welcome to my blog
I pour my heart and thoughts here
Pardon my words

Tagboard

⊰HOVER ME!⊱
Please do not spam my cbox. Please put your blog link so I can visit you back.
[Salam Ukhuwah]
[FORM CODE. WIDTH 175 HEIGHT 86]


Skins by: IlliShuhada
Basecode : PikaChan
Best viewed in Mozilla and Google Chrome
Adalah haram untuk buka page source dan curi code di sini

Resepi Tradisional

Resepi : AGAR-AGAR SERI KAYA

Bahan-bahan:

5 biji telur ayam.
1 1/2 keping gula melaka.
1/2 cawan gula pasir.
1/2 tahil agar-agar.

Cara Membuat:
  1. Gula melaka dan gula pasir dimasak hingga hancur dan disejukkan.
  2. Agar-agar dimasak 2 1/2 gelas air hingga hancur dan disejukkan separuh masak.
  3. Telur pula dipukul separuh kembang.
  4. Masukkan air gula tadi dan kacau sehingga rata.
  5. Kemudian dicurah perlahan-lahan di atas agar-agar tadi dan dikukus selama 20 minit.


Resepi:DAGING MASAK HITAM

Bahan-bahan:

1 peket perencah sup.
600g daging (dipotong nipis dan digoreng garing).
10 biji cili kering (dikisar).
3 biji bawang besar (dipotong bulat).
8 biji bawang merah (dipotong halus).
1 inci halia (ditumbuk).
10 sudu besar kicap.
2 sudu air asam jawa.
10 sudu minyak.
Gula.
Garam secukup rasa.

Cara Membuat:
  1. Panaskan minyak. Tumiskan perencah sup bersama-sama cili kering, bawang merah, halia, kicap, air asam jawa, gula, dan garam sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan daging dan bawang besar.
  3. Goreng sehingga sebati.


Resepi:NASI BERIANI

Bahan-bahan :

2 pot beras basmathi (dibersihkan).
Air secukupnya.
1/2 cawan minyak sapi.

Dihiris :

6 ulas bawang merah.
3 ulas bawang putih.

Tidak Dihiris :

2 kuntum bunga lawang.
2 kuntum bunga cengkih.
1 batang kulit kayu manis.
1 biji buah pelaga.
2 helai daun pandan.
Sedikit pewarna kuning dan garam.

Cara Membuat :
  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing.
  2. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun pandan.
  3. Masukkan beras, garam, dan air secukupnya.
  4. Apabila nasi hampir kering, bubuhkan pewarna dan dikacau rata. Masak lagi selama 10 minit.

Labels: , ,